måndag 29 april 2013

Nu är det dags att börja virka!

 

Vi behöver bli flera som virkar bläckfiskar!
Ovan ser vi Izzie, Alex och Jack. Bilden har Linnea delat i gruppen "Små bläckfiskar" på facebook. Dessa kommer att skickas till Lund för att delas ut bland de för tidigt födda barnen.

Inom kort kommer ett datum att presenteras i gruppen Online Virkcafé där en helkväll blir avsedd för att virka bläckfiskar. Nybörjaren kan skriva funderingar, den vane virkaren kan ledigt följa med och bli inspirerad och det finaste av allt - ALLA gör vi skillnad genom att virka en bläckfisk och skicka till en ambassadör.

huvudbild_prematur
Härifrån kommer bilden.)
Att födas för tidigt är inte bara att man ska klara av att orka vara vaken om dagen utan för många barn är det en lång kamp. Att vara född för tidigt och räknas som prematur innebär att man föds före den 38:e graviditetsveckan. För att skapa en kontakt med barnet finns en fin metod vid namn "kängurumetoden" framtagen. Att låta barnet så naket som möjligt sova och vara på en vuxens nakna överkropp för att få så mycket närhet, hjärtljud och värme det bara går. Otroligt härligt! Men för de små som inte ens får lämna kuvösen är det "innesluten omfattning" som gäller. Det innebär att man lägger en hand om barnets huvud och en över barnets rygg eller mage, stilla stadigt och lätt. Innesluten omfattning är mycket lugnande för barnet och ger en stor trygghet. Detta kan vara avgörande för hur barnet klarar av provtagningar och olika behandlingar som måste göras.  (fakta kommer från denna länk och från egen erfarenhet.


neo_kuvös2

De ska fungera helt utan navelsträng, kunna andas, hålla värmen, orka vila, låta deras små kroppar få växa till sig trots höga ljud, ljus, dofter och upplevelsen av smärta. Det är nämligen inte skönt för en för tidigt född bebis att gosa med någon. De upplever smärta i huden om man gosar fram och tillbaka över huden. De ska inte vara torra i hyn utan bo i mammas mage, omgivna av vatten och dunkelt ljud och mörker. (Bilden ovan är hämtad från tidningen Fokus.)


Fullständiga instruktioner för vad ni ska tänka på och mönster på bläckfisken hittar ni hos www.babydjungeln.se eller hos Lundabo i hjärtat. Klicka på respektive namn så kommer ni vidare till deras sidor. (Bilden ovan är Valdemar 27+3 och hämtad här.)

Om du vill starta virka redan idag men dyker på frågor så kontakta mig eller någon i gruppen "Små bläckfiskar" på facebook. Vi är många som garanterat vill hjälpa dig att hjälpa en liten medmänniska.

Lycka till och välkommen med frågor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar